Salutare la toata lumea !
In primul rand, sa ma prezint, si apoi sa fa o scurta istorie in ceea ce ma priveste, legat de iepuri, ca sa inteleaga toata lumea de pe ce pozitie ma exprim. Numele meu este Lucian Minea, sint analist programator, si de iepuri m-am "apucat" cam de un an.
In prima faza nu stiam nimic despre iepuri, in afara de faptul ca au urechile mari si alearga foarte iute.
... ma rog. Dupa numai un an de zile am ajuns la "performanta" de avea pierderi mai mici de 1% din productie, cu toate ca exista o gramada de probleme in cresterea urechiatilor.
Despre abator , hmmmm, ma doare ce vad in aceasta discutie. Adevarul este acela ca romanul niciodata nu o sa vrea sa munceasca cu adevarat. Si, ca sa nu existe probleme, o sa interpretez ceea ce spun.
Cind e vorba de iepuri, toata problema sta in numar. Nu poti avea pretentia sa te apuci de crescut iepuri si dupa a doua fatare sa simti profit din vanzarea lor. O ferma respectabila, fara a avea dimensiuni industriale, inseamna cam 180 de femele de prasila si 20 de masculi. Acest lucru poate, repet POATE, duce la o productie de 1000 de capete o data la doua luni. DA. Termenul de lunar nu exista la iepuri. Pur si simplu nu ai poti imperechea in halul asta, este fizic imposibil. Gestatia dureaza 30 zile, sinu poti scoate puii de la femela mai devreme de 30 de zile. DECI, o data la doua luni exista productie de vanzare. Stiu o sa spuneti ca se pot monta selectiv ca sa ai jumatate de pui in fiecare luna. Asa e , dar tot 1000 de capete la 2 luni sunt.
Si ca sa concluzionez ideea de "romanul nu munceste", si sa o explic, situatia e urmatoarea: toti cei pe care ai cunosc, si care se ocupa cu crescutul de iepuri, si-au achizitionat cate una-doua perechi din diverse rase, au adunat peste 5-6 rase, si spera sa castige din vanzarea puilor pentru reproductie. Au mai mute rase, ca sa aiba ce sa vanda. NICI UNUL dintre ei nu s-a gandit la a dezvolta 2 rase in stil semi-industrial si avea un numar mare de vanzare. DE CE ? Simplu oameni buni, toate astea inseamna MUNCA FOARTE MULTA. Si asta va spun din proprie experienta.
Pretul de vanzare este mic catre abatoare, e normal. Daca te uiti pe raft di vezi carne de iepure, ma rog, carcasa, la un pret mediu de 25 de lei pe kg, e logic ca abatorul sa nu iti poata da mai mult de, hai sa zicem 8-11 lei pe kg TAIAT. Costurile abatorului in sine, plus munca, plus toate cheltuielile, plus vanzatorul, ca nu vinde abatorul direct, ajunge la pretul din raft.
Dar, vin acuma si va intreb, ia socotiti asa: 3,5 kg la 90 de zile (urias belgian si berbec francez, asta cresc eu si atata au la 90 de zile), taiat ramine aprox. 2,5 kg, daca e hranit bine si nu are blana aiurea pe el. 2,5 kg al 500 de capete lunar, inseamna 1250 kg de carne lunar. la pretul minim de 7 lei pe kg, inseamna 8750 de lei (87.500.000 lei vechi). Pai si atunci va intreb eu , e sau nu profitabil ????? Eu zic ca da. Faceti voi socoteala la numai 2kg de carne, nu 2,5, si vedeti ce si cum. Mai pe scurt si in bani mai internationali e putin peste 2000 euro lunar. Cheltuielile inseamna cam 500 lunar la numarul de capete specificat mai sus. POate 700, dar tot e bine. Personal trebuie foarte foarte putin.
In concluzie, ca sa aveti profit, munciti, asteptati si o sa vedeti ca e bine. Dar nu mai ginditi in termen scurt.
Si la final, din PROPRIE experienta, ce inseamna stabilizarea unei rase !!!!!
Am inceput cu 8 iepuri, 4 perechi 2 rase. Berbeci francezi si Californieni. Californienii s-au dovedit a fi o alegerea FOARTE proasta. Incercati Berbecii francezi, uriasii belgieni sau neozeelandezii.
Mi-a luat 9 luni, ca sa ajung la un numar de 10 femele de Berbec, de prasila, in conditiile in care a trebuit sa invat de la zero ce inseamna crestere de iepure. In momentul actual, toate 10 sint gestante, fara sa mai socotim fatarile de pina acum. Dar marele avantaj, este ca am stabilizat propria rasa, ca sa ma exprim asa, adica exemplarelor mele nu le fac nici un fel de vaccin. In schimb conditiile in care stau, sint la fel ca cele din casa mea, adica foarte curat.
Pot, deci sa spun ca rasa e stabilizata, nu am probleme de sanatate, de nici un fel. Sa cumperi iepuri maturi si sa le schimbi adapostul, mincarea si igiena, poate duce la pierdere de 60 %. Cel mai bine e sa va faceti singur puietul.
De la 10 femele in sus, problema e mai simpla, financiar vorbind. La 10 femele, la fiecare fatare se opreste o singura femela de la fiecare, si se dubleaza numarul, iar restul e de vinzare. Adica, se obtine un mic profit. Toata treaba asta este progresiva, faceti voi calculele.
Ca sa inchei, daca se face vreun abator, eu il astept cu inima deschisa, am ce vinde si nu ma dau inapoi de la munca.
Datele mele:
Tel. 0766.640.180
Email:
luci_minea@yahoo.com /
lucianminea@gmail.comSucces la toata lumea.