Carnea de iepure
Devine din ce in ce mai cautata din cauza faptului ca este o delicatesa care nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer. Carnea de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esentiali.
La controlul chimic, continutul maxim de azot usor hidrolizabil nu trebuie sa depaseasca 32 mg la 100 de grame de carne.La examenul bacteriologic se admit maxim 3 - 4 coci / mm / camp microscopic.
Daca comparam carnea de iepure cu cea provenita de la alte animale domestice, aceasta se afla la loc de frunte. Se observa ca aceasta contine 40,15% substanta nutritiva fata de 32,62% cât contine carnea de gaina, 27,11% fata de carnea de porc, 24,61% fata de carnea de vitel si 24,20% fata de carnea de vaca. In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Eaeste dietiteca, sanatoasa, are un conţinut foarte mic de colesterol fiind recomandată de foarte mulţi medici nutriţionişti si este foarte solicitata pe piata externa.
Compoziţia Exemplu de 100g porţiune comestibile de un iepure gata pentru a găti. Variaţiile în funcţie de piesa în cauză (Ouhayoun şi Delmas, 1986)
- Proteine (g)
18.1 - 21.9
- Grăsimi (g)
4.3 - 12.2
- Apa (g)
67 - 73
- Aportul energetic
160-220 kcalories
670-920 kjoules
1 Nivelul colesterolului de carne la iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc.
2 Iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc
3 Acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi .
4 Iepurele este bogat in proteine %.
5 Biroul de economie a casei, relatii cu statul SUA departamentul de agricultura a facut un test extensiv si a constatat ca produsul carne de iepuri domestic este cea mai hranitoare
6 Carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietele specifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire,etc. (Rabbit production Cheek Patton Templeton).
7. Iepurele are 795 calorii. Puiul 810, Curcanul 1190, mielul 1420, vita 1440, Porcul 2050 calorii
8. Iepurii vor produce 3 kg de carne pentru aceasi cantitate de mancare si apa in timp ce o vaca va produce 0,5 kg de carne pentru aceasi cantitate de hrana si apa, sporul de crestere al iepurelui este deci de 4 ori mai mare.
9 Iepurii sunt cele mai crescute animale de pe pamant si au o carne sanatoasa.
10 In timp ce populatia lumii creste va fi mai putin pamant pentru a cultiva mancare.In aceste conditii, creterea iepurelui devine esentiala.
11 Franta este cea mai mare tara producatoare si consumatoare de carne de iepure iar in Ungaria sunt peste 10.000 de crescatori care produc iepuri pentru export in Italia.
12 Cresterea iepurilor are sansele sa devina o ocupatie deosebit de profitaibla cat de curand, deoarece carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebita de toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume
- Carnea de iepure este des utilizata pentru protejarea sanatatii oamenilor fiind introdusa adesea in dietele speciale, cum ar fi cele pentru pacientii cu boli de inima, varste inaintate, scaderea in greutate, in dietele scazute in sodiu, si altele.
- Carnea de iepure este dietetică, cu calităţi gustative deosebite, fiind recomandată şi în hrana bolnavilor, copiilor şi bătrânilor. De asemenea, poate fi folosită şi la fabricarea mezelurilor de calitate superioară. Prin fierbere, prăjire sau la grătar rămâne cu un gust excelent de culoare albă, spre deosebire de cea provenită de la iepurele de câmp, care este roşie. Randamentul la iepurii de casă este foarte ridicat, ajungând până la 65%.
- O iepuroaica care cantareste 7 - 8 kg poate produce intr-un an, prin toti urmasii sai, o cantitate de aproximativ 320 kg de carne.Asta inseamna cu mult mai multa carne decat produce o vaca sau un porc. Si sa nu uitam ca pentru a creste o vaca sunt necesare doua hectare de pasune.Iepurii sunt cele mai productive animale domestice.
- Carnea iepurilor de casă face parte din categoria produselor dietologice. Organismul omului asimilează din carnea de iepure de casă 90% de proteine, pe cînd de vită – numai 62%;
Un kilogram de carne de iepure are doar 1.600 de calorii (spre deosebire de cea de pui - 1.800 cal/kg , vitel - 1.820 , curcan – 2.500 , miel - 3.100 , vita – 3.200 , porc – 4.400.
Carnea de iepure contine 22,0 % protide, 1,0 % lipide, zero glucide si 98 – 100 calorii la 100 gr carne.
- Cresterea iepurilor de casa este foarte bine dezvoltata in Europa, unde se realizeaza, de altfel, 85% din productia mondiala. Cei mai mari producatori de carne de iepure sunt Rusia, Ucraina, Franta si Spania.
- In Romania, in mod paradoxal, desi pentru moment nu se da o prea mare atentie cresterii iepurelui de casa, costul carnii sale este destul de ridicat ( 200-300 de mii lei / kg ), iar in restaurantele de lux este socotita o delicatesa.
Carnea de iepure - productie chinezeasca in expansiune
China intentioneaza totodata sa devina lider mondial in alt domeniu- al cresterii industriale a carnii de iepure pentru consum. Din ce in ce mai multi producatori de carne de iepure intra pe piata, iar produsele lor ajung tot mai frecvent in supermarket-uri europene, inclusiv cele din Romania.
Iepurii uriaşi, soluţia pentru foamea spaniolilor
Spaniolii au lansat un program guvernamental care urmăreşte reintroducerea pe piaţa a cărnii de iepure, notează The Telegraph. Potrivit estimărilor, carnea de iepure va ajunge din nou pe rafturile supermarketurilor în următorii trei ani. Iepurele este văzut drept o alternativă sănătoasă si ieftină la carnea rosie.
Institutul pentru Cercetări Agricole din Valencia a pregătit un program special de hrănire şi reproducere a iepurelui Valenciano, renumit pentru dimensiunile sale. Rasa va fi încrucişată cu iepurele domestic spaniol.
Este preconizat ca iepurele gigant, care poate să ajungă până la dimensiunea unui miel, va fi primit pe piaţa spaniolă ca o alternativă sănătoasă şi ieftină la carnea roşie. Aceasta va ajunge pe rafturile supermarketurilor în următorii trei ani.
Iepurii din rasa menţionată pot produce până la şapte kilograme de carne. Principala problemă este însă sporirea numărului de exemplare, deoarece doar câţiva "urecheaţi" Valenciano mai trăiesc acum, în două regiuni izolate din Spania.
Deci, carne de iepure este foarte recomandata pentru:
• cei care sunt preocupaţi de aportul scazut de calorii
• cei care au probleme cardiovasculare si se impune ca nivelul lipidelor şi al colesterolului să fie scăzut
• copii, adolescenţi şi femeile însărcinate caci au o nevoie tot mai mare de proteine, fier si vitamine.
Produsele din carne de iepure au un nivel de colesterol mult mai mic decat cel al carnii de pui, curcan, vita sau porc. De asemenea, carnea de iepure are un procent de grasime mai mic decat cea de pui, curcan, vita sau porc.
Este mai bogata in proteine .Este cea mai hranitoare carne pentru organismul omului. Poate fi consumata in orice perioada din an si este recomandata mai ales in perioada lunilor fierbinti de vara.
Carnea de iepure este des utilizata pentru protejarea sanatatii fiind introdusa adesea in dietele speciale, cum ar fi cele pentru pacientii cu boli de inima, varste inaintate, diete scazute in sodiu, scadere in greutate si altele. Deci sa nu va mirati daca veti auzi spunandu-se despre carnea de iepure ca este cea mai sanatoasa.
Ganditi-va ca un kilogram de carne de iepure are doar 1.600 de calorii (spre deosebire de cea de pui - 1.800 cal/kg , vitel - 1.820 , curcan – 2.500 , miel - 3.100 , vita – 3.200 , porc – 4.400).
Carnea de iepure este o aşa-numita carne albă este moale, fin-structura granulat, de culoare roz pal. Este moderat interpatrunsa de grăsimi şi este diferita de alte tipuri de carne, este de calitate superioară şi are un conţinut mai mic de proteine si grasimi. Datorită acestor calităţi, este usor de digerat , 90% ca si procent, fiind digestibilă de organismul uman, în timp ce proteina din carnea de vită - doar 62%. Utilă în special copiilor şi de persoanele în vârstă.
Datorita digestibilitatii sale ridicate, proteinelor valorose, continutului scazut de sodiu şi colesterol, este recomandata pentru ficat şi bolile vezicii biliare, ale stomacului, sistemului cardio-vascular, nu conţine reziduuri de antibiotice sau alte elemente nocive organismului uman. Carnea de iepure ere un continut ridicat de lecitina fapt care impiedica aparitia sau dezvoltarea aterosclerozei.
Intensitatea ritmului de crestere il face sa depaseasca cu mult acumularile in greutate ale altor specii domestibile, iepurele depasindu-si greutatea in primele patru luni de viata de 50 de ori cu op rata a acumularii de 3,5-3,7 kg. de unitati furajere pentru un un kg. de crestere in greutate.
În ferma Homestead de rasă de iepure pentru sacrificare pentru carnea este gata după 90 de zile, ajungând în timp ce masele 2,7-3 kg.
Bovinele, pentru a ajunge la varsta sacrificarii consuma 7-8 kg de unităţi furajere pentru 1 kg de creştere, pecand iepurele - nu mai mult de 3.7 kg, iar până la 2 luni consumă doar 2.6 kg de furaje pentru 1 kg de creştere în greutate. Acesta este motivul pentru care esista tendinţa de a reduce si mai mult varsta de sacrificare la iepuri. Cu cat aceasta se intampla mai devreme, cu atat raportul furaje/ kg crestere este mai economic. Este recomandabil ca iepurele sa se sacrifice nu mai tarziu de 77 de zile, cand greutatea sa este deja de 2,2-2,6kg
Carnea de iepure, spre deosebire de cea de vita sau de ovine, care au un pronuntat miros specific, adesea neagreat de consumatori, are un miros fin, placut si neintepator. Ea are un gust mai dulce, asemanatoare oarecum cu cea de pasare, fiind extrem de apreciata de nutritionisti pentru calitatile sale dietetici indiscutabile.
Totusi, carnea unui iepure supraingrasat nu mai are acelasi miros placut ca al unuia care se prezinta normal. In acest caz, inainte de preparare se va tine in bait, la fel ca si iepurele de camp.
Pentru a savura din plin gustul adevarat al carnii de iepure, este indicat a nu se gati cu condimente puternice care sa-i acopere mirosul si sa-i denatureze gustul. Foarte multi bucatari sting carnea de iepure in smantana, nefolosind defel mirodenii, cu exceptia sarii si a piperului. Totusi, daca aveti preferinta pentru condimente, trebuie sa tineti cont de faptul ca gustul carnii de iepure este putin dulce si se asorteaza cel mai bine cu condimente asiatice, gen scortisoara, anason, nucsoara etc. Asta nu inseamna ca, dupa gust, nu puteti folosi orice alt condiment. De pilda, preparat la cuptor, precum vanatul, rezulta o friptura pe care foarte multi o prefera celei din ruda sa aflata in libertate. Oricum, retete de preparare a carnii de iepure sunt atat de multe si de variate ca toate gusturile vor fi satisfacute.
Iepurele de casa se poate prepare in diferite moduri: la fum, prin fierbere, tocanite, ciorbe si borsuri, fripturi de toate felurile, preparat sub forma de carnati, etc
Stocare
La un interval de temperatura cuprins intre zero si patru grade ( 0-4 gr), carnea de iepure poate fi pastrata fara probleme timp de ptru zile. Pentru o perioada mai lunga de timp este necesara congelarea sa. Pentru a fi siguri ca isi va pastra savoarea, carnea de iepure se spala, se usuca, preferabil prin folosirea unui prosop curat, apoi se acopera cu un strat de ulei de masline, se infasoara in celofan si se introduce in congelator.
Carnea de iepure - compozitie
In fiecare an, peste 2 milioane de iepuri sunt crescuti si sacrificati in SUA pentru carnea lor extrem de apreciata, de aproximativ 200 000 de producatori.
________________________________________
PR conţinut. 100 g
Unitate
Conţinut Variantă
No.
Sursă
________________________________________
Energie
kj
525
00050
Proteine, în total [NCF: 6.25]
g
22,2
00134
N - total
g
3,6
00050
Grasimi, in total [FACF: 0.930]
g
4,0
00802
Acizi graşi saturaţi
g
1,6
00050
Monosaturate acizi graşi
g
0,8
00050
Aacizi graşi polinesaturaţi
g
1,3
00050
Hidraţi de carbon, în total
g
0,0
00802
Hidraţi de carbon, disponibile
g
0
00050
Zahăr
g
0
00000
Fibre alimentare
g
0
00000
Alcool
g
0
00000
Cenuşă
g
1,0
00804
Apa
g
74,6
00802
________________________________________
Vitamina A
Re
10,0
00050
Retinolul
micrograme 10
6.00 - 16.0
2
00118
Caroten.
micrograme 0
00000
Vitamina D
micrograme 0
T0069
Colecalciferol D3
micrograme
Ergocalciferol D2
micrograme
25-hidroxicolecalciferol
micrograme
Vitamina E
α-TE
0,40
4
00919
Alfa-tocoferol
mg de
0,40
4
00919
Vitamina K
micrograme 0
00000
________________________________________
Vitamina B1, tiamina
mg de
0,115
1
00113
Vitamina B2, riboflavina
mg de
0,14
1
00116
Echivalente de Niacin
NE
14,7
00050
Niacina
mg de
10,0
1
00112
Triptofan
mg de
4,67
00050
Vitamina B6
mg de
0,60
0.535 - 0.716
2
00119
Acid pantotenic
mg de
0,78
00810
Biotina
micrograme 1
00802
Acid folic
micrograme 5
00802
Vitamina B12
micrograme 10
00802
Vitamina C
mg de
3
00801
L-acid ascorbic
mg de
Acid L-dehidroascorbic
mg de
________________________________________
Sodiu, Na
mg de
58
1
00152
Potasiu, K
mg de
383
1
00152
Calciu, Ca
mg de
13
6.40 - 20.0
2
00806
Magneziu, Mg
mg de
28
1
00152
Fosfor, P
mg de
210
190 - 230
2
00806
Fier, Fe
mg de
0,8
1
00137
Cupru, Cu
mg de
0,15
0.100 - 0.190
2
00806
Zinc, Zn
mg de
1,7
1.60 - 1.70
2
00806
Iod, I
micrograme 0,55
69
00009
Mangan, Mn
mg de
0,038
0.026 - 0.049
2
00806
Crom, Cr
micrograme 2,0
0.300 - 3.00
2
00806
Seleniu, Se
micrograme 10
9.00 - 12.0
2
00806
Nichel, Ni
micrograme 0,5
1.00 - 2.00
2
00806
Aminoacizii
mg/100g
mg / g N
Sursă
________________________________________
Isoleucin
1,200
350
00153
Leucină
1,800
520
00153
Lizina
2,200
630
00153
Metionină
680
190
00153
Cistina
160
46
00153
Fenilalanina
920
260
00153
Tirozina
920
260
00153
Treonina
1,100
300
00153
Triptofan
280
79
00153
Valină
1,300
370
00153
Arginina
1,500
420
00153
Histidină
680
190
00153
Alanină
1,400
380
00153
Acid aspartic
2,200
620
00153
Acid glutamic
3600
1,010
00153
Glicina
1,100
320
00153
Prolină
890
250
00153
Serină
920
260
00153
________________________________________
Carbohidrati
g/100g
Sursă
________________________________________
Fructoză
0
00000
Glucoza
0
00000
Lactoza
0
00000
Maltoză
0
00000
Zaharoza
0
00000
Toate zaharuri, în total
0
00000
Amidon
0
00000
Fibre dietetice, total (AOAC)
________________________________________
Colesterol
mg/100g
Sursă
________________________________________
Colesterol
71
00802
Acizi graşi
g/100g
%
Sursă
________________________________________
C 4:0
C 6:0
C 8:0
C 10:0
C 12:0
C 14:0
0,099
2,66
00802
C 15:0
0,027
0,725
00802
C 16:0
1,14
30,6
00802
C 17:0
0,031
0,833
00802
C 18:0
0,349
9,38
00802
C 20:0
C 22:0
C 24:0
________________________________________
C 14:1
C 16:1
0,080
2,15
00802
C 18:1, n-9
0,710
19,1
00802
C 18:1, cis n-7
C 20:1, n-11
0,000
00802
C 22:1, n-9
C 22:1, n-11
C 24:1, n-9
________________________________________
C 18:2, n-6
0,792
21,3
00802
C 18:3, n-3
0,375
10,1
00802
C 18:4, n-3
C 20:4, n-6
0,072
1,93
00802
C 20:5, n-3
0,000
00802
C 22:5, n-3
0,049
1,32
00802
C 22:6, n-3
Total acizi grasi
g/100g
%
Sursă
________________________________________
Suma saturate
1,64
44,2
00050
Suma monosaturate
0,790
21,2
00050
Suma polinesaturate
1,29
34,6
00050
________________________________________
Suma n-3 acizi graşi
0,424
11,4
00050
Suma n-6 acizii graşi
0,864
23,2
00050
Acizi graşi trans
Conţinut per 100g Unitate
Conţinut
Energie
Kcal
125
Proteine, în total
g
22,200
N - total
g
3,550
Grasimi, total
g
4,000
Acizi graşi saturaţi
g
1,610
Monosaturate acizi graşi
g
0,770
Acizi graşi polinesaturaţi
g
1,260
Hidraţi de carbon, în total
g
0,000
Hidraţi de carbon, disponibili
g
0,000
Zahăr
g
0,000
Fibre alimentare
g
0,000
Alcool
g
0,000
Cenuşă
g
1,000
Apa
g
74,600
Vitamina A
Re
10,000
Retinolul
micrograme
10,000
Caroten.
micrograme
0,000
Vitamina D
micrograme
0,000
Vitamina E
ATE
0,400
alfa-tocoferol
mg de
0,400
Vitamina K
micrograme
0,000
Vitamina B1, tiamina
mg de
0,115
Vitamina B2, riboflavina
mg de
0,140
Echivalente de Niacin
NE
14,670
Niacina
mg de
10,000
triptofanul
mg de
4,670
Vitamina B6
mg de
0,600
Acid pantotenic
mg de
0,780
Biotina
micrograme
1,000
Acid folic
micrograme
5,000
Vitamina B12
micrograme
10,000
Vitamina C
mg de
3,000
Ing. George Popescu,
eunescu@yahoo.com